De cidermakerij

Rob en Edith de Vries - cidermakers. (Foto: United Photos/Toussaint Kluiters)
Rob en Edith de Vries - cidermakers. (Foto: United Photos/Toussaint Kluiters)

Wij zijn Rob & Edith de Vries. Naast onze jobs door de week runnen we sinds 2018 samen onze cidermakerij.

Het hele proces van cider maken doen we zelf. Echt ambachtelijk handwerk. Om voedselverspilling tegen te gaan maken we zoveel mogelijk gebruik van zogenaamd lelijk fruit of ongewild fruit. Appels uit Hollandse boomgaarden. Fruit dat prima van kwaliteit is maar niet aan alle schoonheidseisen voldoet. In de herfst creëren we hier een mooie mix van voor een droge, frisse cider. 

Elk jaar zorgt de natuur voor variatie in smaak. Onze cider wordt gemaakt van 100% zelf geperst sap, dus géén concentraat, géén kunstmatige toevoegingen. Elke appel wordt door ons gecontroleerd. Na het hakselen persen we de appels tot sap en voegen gist toe en soms ook niet. 

Na het persen brengen we de appelkoek naar de boer in ons dorp. Hij laat de koeien er heerlijk van smullen!

Gist zet vervolgens de vruchtsuikers om naar alcohol.

Nu mag de cider nog een tijdje rijpen voordat ze gebotteld wordt. Voor kleine bubbeltjes voegen we bij het bottelen een beetje suiker toe voor nagisting op de fles.

De cider is ongefilterd en kan daardoor wat troebel zijn. Er kan eventueel wat droesem neerslaan op de bodem.

Na het bottelen duurt het nog even voordat de cider echt volledig op smaak is. Appelcider is van nature glutenvrij. 

Onze productie is kleinschalig met kleine batches. Gevormd door traditie, gemaakt voor nu.

 

Onze smaakvariaties kunnen per jaar verschillen. Onze cider van 2021:

  • Appel-Braam: Droge cider, fris en fruitig van Zoete Ermgaard stoofappels, Redlane appels en bramen, mooie broes
  • Bramley Cider: Droge cider, super fris van Bramley Seedling appels, 'single variety', kleine bubbels