Recepten met cider

Champignon-roomsoep met cider

Ingrediënten 4 personen

2 sjalotjes

1 bakje kastanjechampignons

40 g boter of margarine

1 wijnglas cider

1 l kippebouillon

1 dl creme fraiche

2 eierdooiers

2 eetlepels witte variatiesaus

Bereidingswijze

De sjalotjes fijnhakken, de champignons schoonborstelen en in plakjes snijden en beide in de boter omscheppend fruiten. Met de cider afblussen. De bouillon erbij schenken en 5 minuten zachtjes laten koken. De creme fraiche met de eierdooiers en het sauspoeder loskloppen en aanmengen met een paar lepels hete soep. Het mengseltje straalsgewijs bij de soep kloppen en deze op lage pit laten binden, steeds blijven roeren. De soep op smaak afmaken met versgemalen peper en zout. In kommen scheppen en serveren met notenbrood.



Varkenskarbonades met gebakken appel en cider

Ingrediënten 4 personen

4 appels

2 el. citroensap

1 ui

50 gr. boter

4 varkenskarbonades

zout

versgmalen peper

ca. 350 ml. cider (droog of medium)

Voorbereiding

Schil de appels. Steek de klokhuizen er met behulp van een appelboor uit. Snijd de appels in dikke plakken. Leg de plakken in een kom met water waaraan het citroensap is toegevoegd, zodat de appelschijven niet verkleuren. Snijd de gepelde ui in dunne ringen. Zet twee koekenpannen klaar.

 

Bereidingswijze

Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de uiringen in enkele minuten zacht en lichtbruin. Schep de uiringen uit de pan. Bak vervolgens de karbonades snel aan beide kanten aan. Voeg eventueel wat extra boter toe. Bestrooi het vlees met zout en peper. Bak het vlees op een matige hittebron ongeveer 5 minuten per kant. Verhit de rest van de boter in de tweede koekenpan. Haal de appelschijven uit het water en dep ze droog. Bak de appelschijven aan beide kanten op een middelmatige hittebron lichtbruin. De schijven moeten stevig blijven. Haal de gare karbondades uit de pan. Giet de cider in de pan en voeg de uiringen toe. Roer de aanbaksels los van de bodem en verwarm de cider. Verdeel de appelschijven, karbondades en uiringen over de borden. Giet de cidersaus erover heen.

 

Serveertip

Eet bij dit gerecht beetgaar gekookte sperziebonen en krielaardappeltjes of roseval aardappels.



Ierse zalm

Ingrediënten 10 personen

1,5 kg zalmmoten

4 venkel knollen fijngesneden 

4 prei stengels fijngesneden 

4 granny smith appelen fijngesneden 

1 fles cider 

2 eetlepels Ierse sinaas-whisky marmelade 

3 eetlepels olie 

200gr boter 

2 pakjes bieslook fijngehakt 

2 pakjes dille fijngehakt 

1 citroen (sap) 

zout & peper 

Bereidingswijze

Stoof de venkel, prei en appelen kort aan in wat boter en olie, blus met cider en marmelade.

Laat alles 10 min. koken, smaak af met de rest van de boter, zout, peper en citroensap.

Plaats de zalm moten op de groenten en laat alles op een zacht vuur 10 min garen. Kruid af met dille en bieslook!



Bretonse taart met pruimen

Ingrediënten 6 personen

250 gram pruimen

1/4 liter appelcider

boter voor het invetten

200 gram bloem

100 gram suiker

3 eieren

2 dl creme fraiche

2 dl melk

poedersuiker

Voorbereiding

Week de pruimen minstens 1 uur in de cider; giet het vocht af. verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet een lage taartvorm in met boter.

 

Bereidingswijze

Doe de bloem en de suker in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erboven. Roer de creme fraiche erdoor en verdun het beslag, al roerende met melk. Leg de pruimen in de taartvorm en schenk het beslag erover. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 minuten lichtbruin en gaar. laat de taart afkoelen tot lauwwarm of koud. Bestrooi met poedersuiker.